Masło kokosowe jest bardzo proste w przygotowaniu, może być jednak bardziej lub mniej przyjemne w zależności jaki mamy sprzęt i ile tego masła potrzebujemy. Ja ostatnio robiłam czekoladki i potrzebowałam tylko średnią miseczkę masła, zrobiłam je z jednej szklanki wiórków. Najlepiej, żeby wiórki były świeże i (szczególnie jeśli chcemy podać je dzieciom) koniecznie bez dwutlenku siarki. Masło kokosowe jest delikatne, słodkie samo w sobie. Nie trzeba przechowywać go w lodówce, a pod wpływem temperatury tężeje, więc jeśli chcemy je ponownie rozpuścić wystarczy słoiczek, w którym je trzymamy włożyć do gorącej wody.
Składniki:
wiórki kokosowe
Wiórki wsypujemy np. do młynka do kawy, blendera lub jakiegoś urządzenia wysokoobrotowego. Całość miksujemy, co jakiś czas robimy przerwy by ściągnąć wiórki z brzegów i nie przegrzać urządzenia ;) gdy uzyskamy gładką, lekko lejącą konsystencję, masło jest gotowe :)
Smacznego :)
takie domowe najlepsze!
OdpowiedzUsuńMmm pycha :) Ja też zabieram się od jakiegoś czasu do zrobienia tylko jakoś zebrać się nie mogę :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie, niby takie proste i smaczne a ja też długo się zabierałam zanim je zrobiłam ;) ale teraz na pewno będę częściej robić :)
Usuń