Menu

poniedziałek, 18 maja 2015

Jaglane pomarańczowe pancakes

Bardzo lubię jaglane naleśniki. Wprawdzie nie są tak szybkie do przygotowania jak zwykłe jednak gdy Izabellcia była na diecie bezglutenowej to dość często je robiłam. Ostatnio trochę zmodyfikowałam tą wersję i zrobiłam puszyste pankejki :)

Składniki:

miseczka ugotowanej kaszy jaglanej (około 50 g suchej)
1 pomarańcza
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
1-2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)

Kaszę studzimy, dodajemy do niej sok i miąższ z pomarańczy i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy mąkę, mleko i olej i dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli będzie za rzadka, to dodajmy jeszcze z łyżkę mąki pszennej lub jeśli mają być bezglutenowe to kukurydzianej. Smażymy na suchej patelni. Można jeść same lub z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)




Kuchnia Ameryki Północnej 2015

2 komentarze:

  1. Mam zbyt gowniana patelnie do tego:( wszystko sie zlepilo w jedna wielka kluche:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda :( bo my bardzo je lubimy i często jemy z różnymi dodatkami

      Usuń