Bardzo lubię jaglane naleśniki. Wprawdzie nie są tak szybkie do przygotowania jak zwykłe jednak gdy Izabellcia była na diecie bezglutenowej to dość często je robiłam. Ostatnio trochę zmodyfikowałam tą wersję i zrobiłam puszyste pankejki :)
Składniki:
miseczka ugotowanej kaszy jaglanej (około 50 g suchej)
1 pomarańcza
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
1-2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
Kaszę studzimy, dodajemy do niej sok i miąższ z pomarańczy i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy mąkę, mleko i olej i dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli będzie za rzadka, to dodajmy jeszcze z łyżkę mąki pszennej lub jeśli mają być bezglutenowe to kukurydzianej. Smażymy na suchej patelni. Można jeść same lub z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Mam zbyt gowniana patelnie do tego:( wszystko sie zlepilo w jedna wielka kluche:(
OdpowiedzUsuńSzkoda :( bo my bardzo je lubimy i często jemy z różnymi dodatkami
Usuń