"Czekoladki" to może nie właściwe słowo, gdyż nie ma w nich ani kakao ani cukru i w sumie w składzie nie przypominają typowych czekoladek. Są za to słodkie, delikatne, kokosowe i w zupełności zaspokajają potrzebę na coś słodkiego.
Składniki:
masło kokosowe mała miseczka
olej kokosowy 2 łyżki
kawa zbożowa 1-2 łyżeczki
syrop daktylowy 1 łyżka
Masło kokosowe mieszamy z rozpuszczonym olejem kokosowym. Powinna powstać dość ciekła masa. Około 3-4 masy przelewamy do foremek na czekoladki zostawiając w każdej foremce trochę miejsca. Następnie wkładamy je na chwilę do lodówki. Kawę rozpuszczamy w odrobinie wody i mieszamy z pozostałą masą kokosową. Możemy dodać syrop daktylowy, jeśli chcemy by masa była bardziej słodka. Masa kokosowa jest słodka sama w sobie, kawa jednak nie więc to zależy od naszych upodobań. Najlepiej spróbować masę kawową i zdecydować, czy chcemy ją dosłodzić. Masę kawową przekładamy na wierzch foremek i wszystko razem chłodzimy, żeby stężało.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz