Zdrowe, pyszne, bezglutenowe. Robię je głownie z myślą o córeczce, są fajną przekąską, idealne na wynos :) Jeśli zostawimy je grubsze będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można je też bardziej spłaszczyć, wtedy będą całe twardsze. Robi się je bardzo szybko, szczególnie jeśli ma się już ugotowaną kaszę.
Składniki:
100g kaszy jaglanej
1 łyżka siemienia lnianego
3 kopiaste łyżki syropu daktylowego
3 płaskie łyżki mąki ryżowej (można pominąć ale wtedy trzeba dać więcej wiórek)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
3-4 łyżki wiórek kokosowych
Kaszę gotujemy, studzimy i blendujemy z syropem daktylowym. Siemię mielimy (np. w młynku do kawy) i dodajemy do kaszy razem z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy ciasteczka i pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Zanim włożymy ciastka do piekarnika możemy je ozdobić suszonymi owocami lub orzeszkami.
Smacznego :)

pyszne!
OdpowiedzUsuńjaglane, ooocch <3
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)
wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńz wierzchu chrupiące a w środku miękie tak? :D
Tak :) ale można też je bardziej spłaszczyć i wtedy całe będą bardziej chrupiące.
UsuńAgatka, a mozna czyms zastapic siemie? Zaraz bede robic:)
OdpowiedzUsuńJajkiem :) i daj znać jak wyszło
UsuńOjesu, pycha kokosanki wyszly. Do powtorki na pewno!
UsuńCieszę się, u nas też już kilka razy były :)
UsuńDzieki! Dam znac:) :*
OdpowiedzUsuńA mi wyszły zbyt miękkie choć smaczne. Chyba kaszę na sypko ugotuję następnym razem i więcej mąki?
OdpowiedzUsuńOne w środku są dość miękkie, chyba że zrobi się bardzo płaskie. Możesz też dodać więcej mąki albo wiórek. Cieszę się, że smakowały :)
Usuńmożna zastąpić syrop daktylowy innym "cukrem"?
OdpowiedzUsuńew. jakim ?
Renata