Menu

niedziela, 17 maja 2015

Kalafior i ziemniaki zapiekane pod kokosową kruszonką

 
Na rynkach możemy już kupić młode warzywa. Zazwyczaj młode ziemniaki czy kalafior robię na parze, tym razem jednak miałam ochotę na trochę inne smaki. Może bardziej wykwintne? Cóż, sami ocenicie.

Składniki:

kalafior
ziemniaki
cebula czerwona
1 łyżeczka oleju sezamowego
oliwa z oliwek
sok z połowy cytryny
żurawina suszona 2 garście
świeży rozmaryn 2 gałązki
pieprz kolorowy

Kruszonka:
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki wiórków kokosowych

Kalafiora myjemy, dzielimy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części, chyba że są małe to mogą być w całości, ewentualnie w połówkach. Cebulę kroimy w piórka. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej sezamowy razem z wodą. Na tym układamy warzywa. Posypujemy je pieprzem, listkami rozmarynu i żurawiną. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach pod przykryciem. Na 5 minut przed końcem odkrywamy naczynie i warzywa posypujemy kruszonką, czyli połączonym olejem z mąką i wiórkami.

Smacznego :)




Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz