Składniki:
kalafior
ziemniaki
cebula czerwona
1 łyżeczka oleju sezamowego
oliwa z oliwek
sok z połowy cytryny
żurawina suszona 2 garście
świeży rozmaryn 2 gałązki
pieprz kolorowy
Kruszonka:
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki wiórków kokosowych
Kalafiora myjemy, dzielimy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części, chyba że są małe to mogą być w całości, ewentualnie w połówkach. Cebulę kroimy w piórka. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej sezamowy razem z wodą. Na tym układamy warzywa. Posypujemy je pieprzem, listkami rozmarynu i żurawiną. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach pod przykryciem. Na 5 minut przed końcem odkrywamy naczynie i warzywa posypujemy kruszonką, czyli połączonym olejem z mąką i wiórkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz