Dziś podaję przepis na budyń, który śmiało można zjeść na śniadanie lub kolację, dzięki zdrowej i pożywnej kaszy jaglanej. Do tego proponuję takie niby ciastko, które przygotowuje się w 5 minut :)
Budyń:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka *
1 spory plasterek świeżego imbiru
2 suszone figi (lub daktyle, morele)
1 banan
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka *
1 spory plasterek świeżego imbiru
2 suszone figi (lub daktyle, morele)
1 banan
Mleko gotujemy z imbirem i suszonymi owocami, dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy imbir. Dodajemy banana i blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczek.
Ciastko:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej lub 1 kokosowej
1 łyżka amarantusa ekspandowanego
1 łyżka zmielonych migdałów
1/2 łyżki oliwy
1 łyżeczka karobu
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej lub 1 kokosowej
1 łyżka amarantusa ekspandowanego
1 łyżka zmielonych migdałów
1/2 łyżki oliwy
1 łyżeczka karobu
Do rozbełtanych jajek dodajemy resztę składników, wszystko mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Gdy się "zetnie" przewracamy na chwilę na drugą stronę.
Smacznego :)
*w wersji paleo lub wegańskiej użyj mleka roślinnego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz