Herbatniki do herbaty lub do kawy, bo kawowe ;) bez popijania też są oczywiście smaczne i długo świeże. U nas w zamkniętym pojemniku leżą już 6 dni, oczywiście z każdym dniem jest ich coraz mniej i nie jestem pewna czy do jutra coś zostanie...
Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego
1,5 szklanki mąki
3 łyżki syropu daktylowego lub klonowego
3 łyżeczki kawy zbożowej
2 łyżki wrzątku
Kawę rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Następnie wałkujemy je pomiędzy papierami do pieczenia na placek o grubości około 3-4mm (cieńsze będą twardsze, grubsze bardziej miękkie). Wycinamy ciasteczka i układamy je na blasze na papierze do pieczenia. Blachę wkładamy do lodówki na 20-30 minut a następnie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 5-10 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz