Menu

czwartek, 5 marca 2015

Ciasteczka jaglane

Zdrowe, pyszne, bezglutenowe. Robię je głownie z myślą o córeczce, są fajną przekąską, idealne na wynos :) Jeśli zostawimy je grubsze będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można je też bardziej spłaszczyć, wtedy będą całe twardsze. Robi się je bardzo szybko, szczególnie jeśli ma się już ugotowaną kaszę.

Składniki:
100g kaszy jaglanej
1 łyżka siemienia lnianego
3 kopiaste łyżki syropu daktylowego
3 płaskie łyżki mąki ryżowej (można pominąć ale wtedy trzeba dać więcej wiórek)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
3-4 łyżki wiórek kokosowych

Kaszę gotujemy, studzimy i blendujemy z syropem daktylowym. Siemię mielimy (np. w młynku do kawy) i dodajemy do kaszy razem z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy ciasteczka i pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 
Zanim włożymy ciastka do piekarnika możemy je ozdobić suszonymi owocami lub orzeszkami.

Smacznego :)



Zdrowa przekąska

12 komentarzy:

  1. jaglane, ooocch <3

    PS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają super :)
    z wierzchu chrupiące a w środku miękie tak? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) ale można też je bardziej spłaszczyć i wtedy całe będą bardziej chrupiące.

      Usuń
  3. Agatka, a mozna czyms zastapic siemie? Zaraz bede robic:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajkiem :) i daj znać jak wyszło

      Usuń
    2. Ojesu, pycha kokosanki wyszly. Do powtorki na pewno!

      Usuń
    3. Cieszę się, u nas też już kilka razy były :)

      Usuń
  4. A mi wyszły zbyt miękkie choć smaczne. Chyba kaszę na sypko ugotuję następnym razem i więcej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One w środku są dość miękkie, chyba że zrobi się bardzo płaskie. Możesz też dodać więcej mąki albo wiórek. Cieszę się, że smakowały :)

      Usuń
  5. można zastąpić syrop daktylowy innym "cukrem"?
    ew. jakim ?

    Renata

    OdpowiedzUsuń