Menu

środa, 11 marca 2015

Polędwica z dorsza à la paluszki rybne

Paluszki rybne a właściwie pieczona polędwica z dorsza panierowana w kaszy jaglanej i pestkach dyni. Szybko, smacznie i zdrowo. Zamiast dorsza można użyć innej ryby. Podałam z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami - pycha!

Składniki:
polędwica z dorsza (ilość dowolna ;) 
kasza jaglana
pestki dyni
żółtko (może być całe jajko)
sok z cytryny
kozieradka

Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć kozieradką.  Kaszę (surową) zmielić na mąkę np. w młynku do kawy. Pestki dyni lekko zblendować, rozdrobnić. Żółtko rozbełtać, jak najbardziej można użyć całego jajka, my po prostu na razie nie podajemy córeczce białek. Połowę kaszy zmieszać z pestkami. Rybę panierujemy najpierw w samej mące, następnie w żółtku a na koniec w mące z pestkami. "Paluszki" układamy na blasze na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 15 min w 190 stopniach.

Ziemniaki kroimy (frytki, talarki, jak kto woli), skrapiamy oliwą i obsypujemy papryką słodką. Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach do miękkości, około 30 minut (zależy od grubości kawałków).

Smacznego :)





Wielki Post 2015Wiosenny detoks

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz