Menu

wtorek, 24 marca 2015

Królik pieczony w ziołach

Zabieram się do napisania tego postu już od kilku dni ale ciągle coś mi przeszkadzało. W naszej kuchni też nie gościł on często. Ostatnio jednak gdy zrobiłam go w tej wersji to bardzo nam zasmakował. Jest naprawdę aromatyczny, a słodkość rozmarynu i masło klarowane sprawiają że mięso jest jeszcze bardziej delikatne. Tym razem podałam go z puree z marchewki i duszonym groszkiem z brukselką. Wyszło kolorowo i smacznie.

Składniki:
królik
masło klarowane
pieprz, papryka słodka
rozmaryn (najlepiej świeży, u nas niestety tym razem zabrakło)

Królika myjemy, kroimy i lekko nacinamy. Przyprawiamy pieprzem, papryką i rozmarynem i odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i smarujemy lekko masłem klarowanym, można powkładać kawałeczki masła w te nacięcia. Pieczemy najpierw 10 minut w 200stopniach, później zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 40 min, cały czas pod przykryciem. Od czasu do czasu odkrywamy i polewamy królika wytopionym sosem. Na koniec odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 10 min też polewając mięso kilka razy.

Smacznego :)




Wiosenny detoks

Bezglutenowa Wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz