Menu

środa, 25 marca 2015

Tort serce red velvet

Inspiracją do zrobienia tego tortu było ciasto red velvet. Moja wersja jest oczywiście zrobiona również dla dzieci, czyli bez cukru i bez sztucznych barwników. Do biszkoptu dodałam karobu i kurkumy, stąd taki kolor :) a żeby było bardziej soczyście to mamy tam też owoce. Jest naprawdę pyszny i słodki i szkoda tylko, że taki mały ;)

Składniki
Biszkopt:
6 jajek
5 łyżek mąki
1 łyżka karobu
1 łyżka kurkumy
2-3 łyżki syropu daktylowego

Dodatki:
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
2 łyżki syropu klonowego
1/2 mango
garść malin
czerwone porzeczki
herbata owocowa

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nie były za zimne. Oddzielamy żółtka od białek i z białek ubijamy sztywną pianę. Zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych i cały czas miksując wlewamy po jednym żółtku i dodajemy syrop daktylowy. Następnie przesiewamy mąkę zmieszaną z karobem i kurkumą i delikatnie mieszamy całość, już łyżką. Mąkę dodajemy po trochu i mieszamy od dołu, żeby ciasto nie straciło na lekkości. Przelewamy do formy i pieczemy w 160 stopniach około 40-30 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto będzie gotowe to zaraz po wyjęciu go z piekarnika upuszczamy je razem z formą na blat stołu z wysokości około metra, nstępnie pozostawiamy do wystygnięcia. Biszkopty do tortów najlepiej robić dzień wcześniej :)

Mleko kokosowe powinno być schłodzone, więc najlepiej jest wstawić je do lodówki co najmniej 12 godzin wcześniej. Ja staram się mieć zawsze jedną puszkę w lodówce w razie czego ;) Gdy otworzymy puszkę to na górze będzie zbita masa kokosowa, wyjmujemy tą masę do miski a wodę zostawiamy. Nie będzie nam potrzebna do tego przepisu. Masę kokosową ubijamy na krem, dodajemy syrop klonowy i miksujemy. 
Zaparzamy herbatę, biszkopt dzielimy na pół i nasączamy nią blaty. Mango kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na mus. Układamy dół ciasta, smarujemy go musem z mango, następnie mniej więcej 1/3-1/2 kremu kokosowego, na który układamy maliny. Przykrywamy drugim biszkoptem i całość smarujemy resztą kremu kokosowego. Dekorujemy porzeczkami. 
Tort polecam schłodzić przed podaniem.

Smacznego :)







Inspirujące Wielkanocne Torty

Bezglutenowa Wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz