Menu

środa, 11 marca 2015

Bananowiec

Wczoraj ponoć był dzień mężczyzny :) nie pamiętałam o tym ale akurat robiłam taki oto słodki chlebek bananowy i myślę, że można go uznać za ciasto ;) jest bez glutenu, bez cukru, bez nabiału. Użyłam gotowej mieszanki mąk bezglutenowych i wyszedł dość zbity ale smaczny :)

Składniki:

2 bardzo dojrzałe banany
3 łyżki oleju
200g mąki
1 płaska łyżeczka sody
garść rodzynek

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy syrop daktylowy o olej. Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy do masy bananowej. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy napęczniałe rodzynki i mieszamy. Ciasto wylewamy do niewielkiej formy i wstawiamy do nagrzanego na 260 stopni piekarnika na 20-25 minut.

Smacznego :)




Wielkanocne Wypieki

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, można jeść jako kanapkę np. z serkiem lub jakąś pastą na słodko albo bez niczego też smaczny :)

      Usuń