Menu

środa, 1 kwietnia 2015

Komosa ryżowa zapiekana z owocami

Kolejny przepis na deser z udziałem komosy ryżowej. Tym razem będzie zapiekana z owocami :)

Składniki:

komosa ryżowa
mleko (u mnie owsiane)
jabłko
maliny/jeżyny
pestki dyni i słonecznika
miód

Komosę płuczemy i gotujemy na mleku w proporcjach 1:2 do wchłonięcia całego mleka, około 15 min. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Do kamionki układamy na sam dół jabłko (2-3 łyżki), na to komosę (u mnie 4 łyżki) i dociskamy ją łyżką dość mocno. Na komosę maliny lub jeżyny, jedną warstwę. Jeśli owoce były mrożone, to polewamy je jeszcze sokiem. Na owoce jeszcze raz komosę ale już nie dociskamy, żeby góra nie była równa. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika i polewamy łyżeczką miodu. Całość zapiekamy 15 min w 180 stopniach.

Smacznego :)




1 komentarz: