Menu

środa, 15 kwietnia 2015

Tarta jabłkowo-gruszkowa

Bardzo prosta tarta, do zrobienia na szybko. Możemy użyć do niej wybranych owoców w zależności od sezonu i upodobań. U nas tym razem z jabłkami i gruszkami.

Składniki:
2 szklanki mąki (polecam krupczatkę)
200 g masła
1 jajko
4 jabłka 
2 gruszki
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta kardamony

Do mąki wkrawamy masło i zagniatamy. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie obieramy owoce i kroimy na dowolne kawałki. Owoce mieszamy z przyprawami. 
Gdy ciasto będzie schłodzone rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia a przykryte drugim kawałkiem papieru. Dzięki temu nie będzie się kleić ani do stolnicy ani do wałka i nie trzeba używać dodatkowej mąki ;) Formę do tarty wykładamy ciastem, na które układamy owoce (dość gęsto, można ułożyć kilka warstw, żeby ciasto nigdzie nie wystawało). Całość pieczemy w 200 stopniach około 45 minut.

Smacznego :)



Wiosenne słodkości!

2 komentarze: