
Składniki:
mleko kokosowe
owoce mrożone 1 opakowanie
stewia - ilość wg uznania
agar agar 4-6 łyżeczek
Mleko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy 1-2 łyżeczki stewii i 2-3 łyżeczki agaru. Mieszamy dokładnie by nie było grudek. Zagotowujemy i gotujemy chwilę cały czas mieszając. Przelewamy do foremki i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia. Agar tężeje dużo szybciej niż żelatyna, już w 30 stopniach.
Owoce rozmrażamy wcześniej. Gdy kokosowa galaretka będzie tężała, robimy to samo z owocami. Przelewamy je razem z sokiem, jaki się zrobił po rozmrożeniu owoców. Dodajemy agar i stewię (lub inny słodzik, może być syrop daktylowy lub klonowy). Mieszamy dokładnie by nie było grudek. Zagotowujemy i gotujemy chwilę cały czas mieszając. Przelewamy na stężałą masę kokosową. Całość schładzamy przed podaniem.
Smacznego :)

Wygląda cudownie :):)
OdpowiedzUsuń