Menu

sobota, 18 kwietnia 2015

Wegański sernik z nerkowców

Przepis na ciasto bez pieczenia, które wyglądem i smakiem przypomina sernik, jednak nie ma w nim nabiału. Jest dość pracochłonne ale naprawdę wyjątkowe.

Składniki:
Spód
15 daktyli bez pestek
100 g migdałów
1/2 szklanki ekspandowanej gryki

Masa "serowa"
200 g nerkowców
1 puszka mleka kokosowego
1 banan
sok z 1/2 limonki

Polewa czekoladowa
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka karobu
1 łyżeczka syropu klonowego

Mus owocowy
1 szklanka owoców mrożonych (owoce leśne)
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka syropu klonowego

Orzechy (migdały i nerkowce) zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej całą noc. By przygotować spód blendujemy daktyle z migdałami na gładka masę a następnie mieszamy z gryką. Formę wykładamy folią spożywczą, do której przekładamy daktylowy spód. Całość wkładamy do zamrażalki. Napęczniałe nerkowce mielimy lub blendujemy, a następnie miksujemy z pozostałymi składnikami. Masę wykładamy na spód i dalej mrozimy. Olej kokosowy rozpuszczamy, łączymy z karobem i syropem. Powstałą masą polewamy ciasto. Całość wkładamy do lodówki. Owoce (wcześniej rozmrożone) blendujemy, dodajemy do nich nasiona i syrop i dokładnie mieszamy; odstawiamy na 20-30 minut. Przed podaniem kruszymy polewę czekoladową ugniatając ją lekko na cieście. Całość polewamy musem. Ciasto podajemy schłodzone.

Smacznego :)


Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, bo zdjęcia były robione w pośpiechu, a jest naprawdę smaczny :)

      Usuń