Menu

czwartek, 9 kwietnia 2015

Kruche ciasto z masą kokosową

Inspiracją do zrobienia tego ciasta był tegoroczny mazurek z blogu Jadłonomia. Jest lekkie i delikatne. Zachęcam do robienia go nie tylko od święta :)

Składniki
Spód:
270 g mąki (u mnie krupczatka)
160 g masła
1 łyżeczka stewii
zimna woda

Masa kokosowa:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 łyżeczka stewii
ziarenka z połowy laski wanilii
1/3 szklanki mleka (u mnie ryżowe)
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
garść mrożonych malin, łyżka miodu, garść płatków migdałowych

Mąkę łączymy ze stewią i masłem i zagniatamy. Dolewamy po trochu wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji, nie będzie potrzeba jej dużo, około 2-3 łyżek. Gdy ciasto będzie zagniecione formujemy z niego kulę i układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.
W międzyczasie robimy masę. Mleko kokosowe wlewamy do rondla, dodajemy stewię i wanilię, zagotowujemy. W szklance łączymy mleko roślinne z mąką i wlewamy do kokosowego, gdy tamto zacznie się gotować. Całość zagotowujemy, odstawiamy by lekko przestygło a następnie wylewamy na kruchy spód. Maliny łączymy z miodem i rozdrabniamy widelcem lub blendujemy. Polewamy ciasto. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego :)



1 komentarz: