Pyszne, słodkie i soczyste truskawki w kruchym cieście, to moja kolejna propozycja na letni deser. Nie jest skomplikowana ani w ilości składników ani w przygotowaniu, dlatego gorąco ją polecam. Na pewno będzie wszystkim smakować :)
Składniki
2,5 szklanki mąki krupczatki
200g masła
1 kopiasta łyżka gęstego jogurtu
1kg truskawek
3 łyżki syropu klonowego lub miodu, jednak pamiętajmy że miód traci swoje właściwości w tak wysokiej temperaturze i będzie jedynie pełnił rolę słodziwa
Do mąki wkrawamy zimne masło i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy jogurt i jeszcze zagniatamy by uzyskać jednolitą masę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażalki lub na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie myjemy i obieramy truskawki, kroimy je na dwie lub cztery części jeśli są większe. Dodajemy do nich miód i mieszamy. Po wyjęciu z lodówki ciasta oddzielamy od niego około 1/4, resztą wykładamy formę do tarty. Na ciasto wykładamy truskawki. Z pozostawionej wcześniej części ciasta formujemy cienkie paski (można rozwałkować i wycinać lub w wersji mniej eleganckiej ale za to szybszej kulać w dłoniach jak paluchy a potem rozpłaszczać ;)) Paski układamy na truskawkach. Ciasto pieczemy 40 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Smacznego :)
Tarta?
OdpowiedzUsuńNajlepsza na lato!
A jeszcze truskawkowa... Mmmmm...
:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Prosta w wykonaniu, bardzo smaczna!
OdpowiedzUsuń