Ostatnio lato znów do nas powróciło. Dlatego po raz kolejny w tym sezonie na obiad zrobiłam chłodnik. Samymi lodami w końcu człowiek nie żyje ;) Nam już ostatnio przypasowały paluchy z mozzarellą ale tradycyjnie z jajkiem też będzie pyszny!
Składniki:
pęczek botwinki
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
1/2 pęczka szczypiorki (może być cały, ja miałam resztkę z ogródka)
1-2 ząbki czosnku
2-3 łodygi rabarbaru
3 ogórki gruntowe
0,5 l kefiru
1 łyżka oliwy
pieprz
Warzywa myjemy i kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej botwinkę z buraczkami, rabarbar oraz czosnek. Po minucie zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 10 minut, aż wszystko będzie miękkie. Następnie zdejmujemy garnek z kuchenki, gdy wywar trochę przestygnie dodać do niego resztę poszatkowanych warzyw i wlać kefir. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Smacznego :)
Chlodnik z botwinka, to prawdziwy smak lata...
OdpowiedzUsuńNie jadlam wieki cale!
:)
Jest mi bardzo milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl