Przepis na to masło jest banalny ale po kilku pytaniach postanowiłam go jednak dodać. Nie dlatego, że nie każdy wie jak je zrobić ale dlatego, że nie każdy wie że w ogóle można i to tak prosto. A o tym, że domowe jest najzdrowsze, to już chyba nie muszę nikogo przekonywać :) Pamiętajmy tylko, żeby orzechy nie były solone! Do takiego masła możemy też dodać zmielone drobno orzeszki lub miód. Ja jednak najbardziej lubię tradycyjne gładkie, a z dodatkami można szaleć np. na kanapce ;)
Składniki:
orzechy ziemne prażone
Orzechy umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej kremowe masy. Gotowe :) w zależności od tego jakie mamy urządzenie i o jakiej mocy zrobienie całego słoiczka (400g) powinno nam zająć od kilku do kilkunastu minut. Jeśli nie mamy prażonych orzechów, będzie trzeba uprażyć je wcześniej na suchej patelni.
Smacznego :)
ja robie takie z migdałów! przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować :)
UsuńWygląda przepysznie :) muszę koniecznie zrobić swoje, mam nadzieje, że mój blender podoła zadaniu :)
OdpowiedzUsuńraczej tak, robi się je dużo szybciej niż np. kokosowe :)
Usuń