Menu

środa, 18 lutego 2015

Zupa krem z buraków z gruszką

Składniki:

4 małe ziemniaki
2 buraki
2 gruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
jabłko

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku. Możemy też je ugotować na parze, jednak smak będzie ciekawszy z pieczonymi warzywami.
Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Następnie dodajemy pokrojone buraki. Wszystko mieszamy i podlewamy lekko bulionem. W międzyczasie obieramy i kroimy gruszki i dodajemy do gotujących się warzyw. Całość zalewamy resztą bulionu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małej mocy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wszystko blendujemy, dodajemy przyprawy i olej sezamowy i mieszamy.
Zupę rozlewamy do miseczek. Podajemy posypaną startym na grubych oczkach jabłkiem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz