Menu

poniedziałek, 9 lutego 2015

Brownie z owocami bez glutenu bez cukru

Na pierwszy rzut idzie jedno z moich ulubionych ciast - brownie! Muszę nieskromnie przyznać, że jest pyszne, wilgotne, czekoladowe... takie jakie powinno być brownie :) a do tego bez mąki, ba! bez glutenu, bez tłuszczu, bez czekolady. Za to pełne ziaren i owoców :) i co najważniejsze przygotujecie je w nie więcej niż 10 minut, tak więc zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

1 szklanka pestek słonecznika
3/4 szklanki zmielonych migdałów
3 jajka
1 łyżeczka ksylitolu
3 kopiaste łyżki syropu daktylowego (gęstego), jak go zrobić samemu dowiesz się TUTAJ
2 kopiaste łyżki karobu
jeżyny lub borówki
amarantus ekspandowany

Słonecznik mielimy, wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki oprócz owoców i amarantusa. Wszystko miksujemy na gładką masę. Wylewamy do formy do pieczenia, na górę układamy owoce, posypujemy amarantusem.
Piec w temperaturze 160 stopni przez 25 min.
Ciasta nie jest dużo, ja piekłam w keksówce, wyszło niskie ale wg mnie idealnie.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz