Menu

sobota, 15 sierpnia 2015

Placki z cukinii z dipem czosnkowym


Kolejnym daniem z cukinią, którym się z Wami podzielę będą szybkie placuszki. Robię je od lat, wiec w sezonie, gdy cukinie rosną w ogródku jak szalone, a ja nie mam pomysłu na obiad te placuszki zawsze się sprawdzają. 

Składniki:
2 średnie cukinie
1 cebula
3/4 szklanki mąki
3 jajka
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka masła klarowanego

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Odstawiamy na około pół godziny. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Cukinię odsączamy z wody. W misce łączymy rozbełtane jajka z mąką i przyprawami. Dodajemy cebulę i cukinię. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy placuszki.

Dip czosnkowy:
100g jogurtu greckiego
1-2 ząbki czosnku
1 ogórek gruntowy
świeżo zmielony pieprz
5-6 listków mięty

Ogórka ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę a miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem i doprawiamy pieprzem.

Smacznego :)



Uczta pod gołym niebemDzień Polskiej Żywności 2015Z dziećmi i dla dzieci

3 komentarze:

  1. Nasze ulubione!
    :)

    Milo, ze jestes w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo mniamm ale mi smaka narobiłaś

    OdpowiedzUsuń