Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu serniczek. Podałam go z polewą śliwkową ale można ją zastąpić frużeliną owocową, polewą czekoladową lub posypać świeżymi owocami czy płatkami migdałowymi. Wybór należy do Was :)
Składniki:
Spód
15 suszonych daktyli bez pestek
5-7 łyżek płatków jaglanych
7 łyżek amarantusa ekspandowanego
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wodą z daktyli zalewamy płatki jaglane i również odstawiamy do wchłonięcia płynu, zajmie to kilka minut. Najpierw zalejmy 5 łyżek płatków a jeżeli po wchłonięciu będzie za dużo płynu, to będziemy dodawać po łyżce płatków aż masa stanie się gęsta. Odcedzone daktyle blendujemy, następnie mieszamy je z płatkami i amarantusem. Uzyskaną masą wykładamy spód foremki wyłożonej folią spożywczą. Całość schładzamy w lodówce.
Masa serowa
400g twarogu tłustego
3 łyżki śmietany kokosowej (gęstej części z mleka kokosowego)
2-3 łyżki miodu
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą blendera do uzyskania gładkiej masy. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód, przykrywamy folią i wkładamy do zamrażalki.
Polewa śliwkowa
1/2kg śliwek
2 łyżki nasion chia (np. tych ze sklepu Owocowy Raj)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je na ćwiartki i umieszczamy w rondlu. Jeśli są mało słodkie dodajemy syrop klonowy i zagotowujemy. Gdy owoce puszczą sok dodajemy rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody mąkę. Całość mieszamy. Dodajemy nasiona szałwii hiszpańskiej (chia), mieszamy i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do przestygnięcia, jeszcze kilkakrotnie mieszając.
Gdy ciasto będzie gotowe kroimy w kostki. Podajemy z polewą.
Smacznego :)
Serniczki na zimno sa idealne na letnie dni...
OdpowiedzUsuń:)
Dziekuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Mmm, wygląda smakowicie :) Ta polewa musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńo jakie pyszności! :) i takie pomysłowe a zarazem proste.. :)
OdpowiedzUsuńTakie lubię najbardziej - proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuń