Faszerowane warzywa są fajnym, efektownym daniem a do tego zazwyczaj nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy zrobić farsz, umieścić go w papryce lub innym warzywie i całość zapiec. Ja dzisiaj proponuję papryki faszerowane kaszą gryczaną - pożywne, smaczne i zdrowe danie. Poniżej lista składników na 4 duże papryki.
Składniki:
4 czerwone papryki
200g suchej kaszy gryczanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pomidor świeży
4 pomidory suszone
4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
pęczek pietruszki
świeżo starty parmezan (w wersji wegańskiej można pominąć)
Przyprawy:
pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, bazylia
Papryki myjemy, odcinamy górę tworząc kapelusik i wycinamy gniazda nasienne. Odkładamy. Kaszę gotujemy w wodzie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy drobno pokrojonego pomidora. Smażymy około 6-8 minut. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i przyprawy. Całość mieszamy i dodajemy ugotowaną kaszę. Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w 3 łyżkach wody i dodajemy do farszu. Natkę siekamy i dodajemy do całości. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Gotowym farszem napełniamy papryki, dociskamy go mocno łyżką i staramy się włożyć jak najwięcej. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy resztę oleju (około 2 łyżek) i układamy papryki. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem zdejmujemy kapelusik papryki i posypujemy ją startym serem.
Smacznego :)






U mnie dzisiaj pomidory faszerowane kaszą gryczaną ;) Witam w akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuńTeż na pewno pyszne! :)
UsuńBardzo lubię i paprykę i kaszę gryczana...
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis!
:)
Jest mi bardzo miło, zż bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl