Menu

środa, 11 listopada 2015

Praliny z batatów


Warto włączyć bataty do swojej kuchni, szczególnie teraz jesienią, gdy jest na nie sezon. Trudno jest mi porównać je z ziemniakami, choć wiele osób tak robi. Dla mnie oprócz niewątpliwie większych wartości odżywczych, bataty mają po prostu inny smak. Nie nazwałabym ich na pewno zamiennikiem ziemniaka. Jednak dzięki swojej naturalnej słodyczy można stworzyć z nimi wiele ciekawych dań. Puree możemy zrobić z batatów pieczonych lub ugotowanych na parze. Gdy warzywa się ugotują po prostu blendujemy je na gładką masę. Ja takie puree wykorzystałam dzisiaj do zrobienia słodkiej i zdrowej bez cukrowej przekąski.

Składniki:

1 szklanka puree z batatów
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
1 łyżka mąki kokosowej
1-2 łyżki syropu ryżowego
wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek

Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych dokładnie mieszamy. Miskę z masą przykrywamy lub owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie nabieramy niewielką ilość zgęstniałej masy (np. łyżeczką) i formujemy z niej kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Praliny odkładamy do lodówki na 30 minut. Takie trufle można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce około tygodnia.

Smacznego :)





Jesień pełna warzywKuchnia wegetariańska i wegańskaJesienne słodkości!
Menu dla przyszłej mamy
Menu dla diabetyka Prezenty na Mikołajki IIBezglutenowe śniadanie dla dziecka


8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Ciakawa jestem ich smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam wypróbować :) fajnie łączą smak kokosu z batatem. Jeśli lubisz bardziej słodkie, to można dodać więcej syropu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Myślę, że nie wpadłabym na taki pomysł ..

    Osobiście bataty bardziej przypominają mi dynię niż ziemniaki xd

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za udział w akcji i ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. super przekąska albo deser, ewentualnie drugie sniadanie, na śniadanie bym dziecku nie dawała, ale przepis fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pomysł ! słodkie bataty skąpane w kokosie - na to bym nie wpadła :)

    OdpowiedzUsuń