Menu

środa, 25 listopada 2015

Pesto z jarmużu z jajecznicą


Coraz więcej osób sięga po jarmuż, jest on i moim ulubieńcem. Nie bez powodu nazywany jest królem warzyw! Jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, witamin. Szczególnie A, C i K. Polecany jest również podczas oczyszczania organizmu, dzięki temu że zawiera chlorofil, błonnik i siarkę jest idealny przy detoksie wątroby. Najczęściej przyrządzamy z nim smoothie i koktajle, jest to też najłatwiejsze jego użycie. Sama pijam takie często. Teraz jednak, gdy jest na niego sezon i coraz częściej możemy kupić świeży jarmuż na lokalnych bazarkach, polecam Wam włączyć go do swojej, nawet codziennej diety. Prostym sposobem na wykorzystanie liści jarmużu jest zrobienie z niego pesto. A pesto możemy już używać do czego tylko będziemy chcieli. Popularnie z makaronem, jako smarowidło, dodatek do mięs, ryb czy gotowanych warzyw... lub tak jak ja dzisiaj z jajecznicą na śniadanie. 

Składniki
Pesto:
1 pęczek jarmużu (same liście, łodygi są twarde i ciężkostrawne)
2 gałązki szczypioru
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1/4 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
pieprz do smaku

Jarmuż gotujemy na parze przez około 3-4 minuty. Następnie blendujemy go z resztą składników do powstania jednolitej masy. Pesto możemy przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić pod warstwą oleju.

Jajecznica (porcja dla 1 osoby):
3 jajka
1 kopiasta łyżka pesto
pół łyżeczki masła klarowanego
3-4 łyżki zielonego groszku ugotowanego na parze

Na roztopione masło wbijamy jajka. Mieszamy, gdy zaczną się ścinać delikatnie przekładamy je na drugą stronę. Po chwili dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Po około minucie zdejmujemy patelnię z palnika ale jajecznicę jeszcze na niej zostawiamy. Po chwili delikatnie mieszamy i sprawdzamy, czy jest odpowiednio usmażona. Podajemy z ulubionymi warzywami, np. zielonym groszkiem.

Smacznego :)




Kuchnia wegetariańska i wegańskaMenu dla diabetyka Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

5 komentarzy: