Menu

sobota, 26 września 2015

Ciasto dyniowe z orzechami bez pieczenia i puree z dyni


     U mnie również przyszedł czas na dynię :) ostatnio staram się ją wykorzystywać jak najczęściej, a ponieważ jest to słodkie warzywo, to idealnie nadaje się do deserów i ciast. Mam nadzieję, że uda mi się podzielić z Wami większością moich dyniowych przepisów. Jako pierwsze jest ciasto a'la fudge, baaardzo proste i szybkie w wykonaniu. Musimy mieć tylko puree z dyni. Ja gdy robię puree to zawsze w większej ilość i później je porcjuje i zamrażam. Polecam ten sposób każdemu. Można je wykorzystać do różnych potraw, makaronów, sosów, tart, ciast czy koktajli. Ja nawet ostatnio robiłam z nim kawę ;)
     By zrobić puree z dyni wystarczy ją pokroić i wstawić do piekarnika na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy przez około 30-40min w 200 stopniach, właściwie to zależy od tego jak grube macie kawałki, ogólnie pieczemy do miękkości. Następnie oddzielamy miąższ i blendujemy go na gładką masę. Puree jest gotowe, można je przechowywać w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku w lodówce przez kilka dni lub zamrozić.
     Ale wracając do mojego przepisu na ciasto, to ja zrobiłam je w okrągłym pojemniku. Można również ułożyć je w kwadratowym a następnie pokroić je na batony, gdyż ma kleistą konsystencję. Takie batony są świetną przekąską czy w domu czy na wynos :)

Składniki na formę o średnicy około 15cm:

1 kopiasta szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki masła orzechowego, najlepiej domowego
1/2 szklanki puree z dyni
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich

Wszystkie składniki oprócz orzechów zagniatamy na jednolitą masę. Formę lub pojemnik (ja robiłam w plastikowym pojemniku nadającym się do mrożenia) wykładamy folią spożywczą. Do pojemnika wkładamy masę dyniową. Orzechy delikatnie siekamy i układamy na wierzchu ciasta. Całość przykrywamy folią, jeśli pojemnik ma przykrywkę, to można go zamknąć. Ciasto wkładamy do zamrażalki na 15 minut.

Smacznego :)



Jesienne SuperfoodsJesienne słodkości!

5 komentarzy:

  1. takie cudo! Swietne smaki, orzechy to najlepsza rzecz na świecie
    Zapraszam do mnie
    http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się :) a Twój blog znam, już dawno kupiłaś mnie tym kinder bueno ;)

      Usuń
  2. Postanowiłam wypróbować przepis :) Jak długo takie ciasto po zmrożeniu można przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie nie wiem, gdyż zazwyczaj zjadamy go w 1 dzień lub dwa ale podejrzewam, że kilka dni na pewno, może do tygodnia.

      Usuń