Przepis na tą roladę znalazłam na blogu foodmania. Robiłam ją już kilka razy z różnymi owocami, brzoskwiniami, jagodami, ostatnio właśnie z truskawkami. Poniższy przepis trochę różni się od oryginału ale podejrzewam, że w smaku są podobne. Polecam to ciasto, szczególnie na leniwe letnie popołudnia. Orzeźwiające owoce w delikatnym waniliowym kremie idealnie łączą się z bardzo słodką masą migdałową.
Składniki:
4 garście migdałów
2 garście suszonej żurawiny
2 garście suszonych daktyli bez pestek
1 szklanka kaszy jaglanej
0,5 litra mleka (u mnie jaglane)
1 laska wanilii
2-3 łyżki syropu klonowego
owoce, np. 2 brzoskwinie lub około 10 truskawek
Kaszę płuczemy w wodzie, następnie gotujemy w mleku razem z przekrojoną laską wanilii. Gdy kasza wchłonie całe mleko wyjmujemy laskę, z której wybieramy ziarenka; dodajemy je do kaszy. Gdy jaglanka przestygnie dodajemy do niej jeszcze syrop klonowy i całość blendujemy na bardzo gładki krem.
Żurawinę i daktyle zalewamy wrzątkiem, po około 2 minutach odlewamy wodę i blendujemy owoce. Migdały blanszujemy i mielimy, a następnie dodajemy do masy z suszonych owoców i całość zagniatamy jak ciasto.
Na stole rozwijamy dwa pasma folii spożywczej, tak aby delikatnie na siebie nachodziły. Rozkładamy na nich masę migdałową, kształtujemy prostokąt. Na nią wykładamy krem jaglany. Z brzegu układamy gęsto owoce. Całość zawijamy jak roladę, tak aby warstwa zewnętrzna się połączyła. Owijamy ciasno folią i odkładamy do lodówki.
Smacznego :)




ale super! wygląda jak ta moja :) no i chętnie bym się wprosiła na kawałek! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :) i jeszcze raz dziękuję za świetny przepis!
UsuńMniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń