Menu

niedziela, 21 czerwca 2015

Cake pops - dietetyczna wersja ciasta na patyczkach

Cake pops, czyli ciasteczka na patyczkach są taką formą podania słodkich kuleczek, która spodoba się nie tylko dzieciom. Można je zrobić w różnych smakach, moje dzisiaj są orzechowo-czekoladowe. Do zrobienia kulek użyłam formy do lizaków ale można też samemu je ulepić po schłodzeniu masy. Do samodzielnego lepienia zachęcam namówić dzieci, myślę że z robienia takich "lizaków" będzie miał frajdę nie jeden mały pomocnik :) tym bardziej, że podjadanie z góry zostało wliczone i ilość składników ;)

Składniki:

3 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki mleka roślinnego
6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki karobu
1,5-2 łyżki syropu klonowego
2-3 garści orzechów laskowych
amarantus ekspandowany do dekoracji

W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy do niego mleko i syrop i mieszamy, wyłączamy kuchenkę. Do lekko podgrzanych płynnych składników dodajemy płatki i karob i dokładnie mieszamy. Orzechy mielimy i dosypujemy do reszty. Całość mieszamy aż zgęstnieje. Jeśli używamy formy, to przekładamy do niej masę, wkładamy patyczki i odstawiamy do lodówki. Jeśli sami będziemy formować kulki to najpierw zawijamy masę w folią spożywczą i schładzamy kilka minut. Dopiero z lekko schłodzonej masy formujemy kuleczki, które nadziewamy na patyczki i odstawiamy do lodówki. Gdy lizaki są już dobrze schłodzone (czyli po około 20-30 minutach) obtaczamy je w amarantusie.

Smacznego :)



Uczta pod gołym niebemWiosenne słodkości!

Przysmaki dla taty 5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz