Menu

środa, 3 czerwca 2015

Domowe batoniki bRAWnie

Izabellcia coraz częściej "pomaga" mi w kuchni. Dlatego postanowiłam zrobić coś, przy czym nie będę miała obaw że np. zje coś surowego a przy tym poćwiczy umiejętności manualne. Miałyśmy niezłą zabawę przy ugniataniu, klepaniu i formowaniu masy i oczywiście smakowaniu :) nie muszę chyba dodawać, że batoniki są tak proste, że zrobi je nawet niespełna 14-sto miesięczne dziecko ;) a do tego pyszne i bardzo słodkie. Większość składników niestety na oko ale podaję ogólne proporcje, można zawsze czegoś trochę dodać. Mi z tych składników wyszło 10 batoników.

Składniki:

daktyle około 2 garści
migdały blanszowane 1 garść
karob 1-2 łyżki
gryka ekspandowana 2 garści
amarantus ekspandowany 3 garści

Daktyle zalewamy wrzątkiem, po około 5 minutach odlewamy wodę i dodajemy do nich migdały. Jeśli nie mamy blanszowanych migdałów wystarczy zalać je wrzątkiem, a po około 10-15 minutach przelać zimną wodą. Następnie zdejmujemy skórkę.
Do migdałów i daktyli dodajemy karob i całość blendujemy. Nie musi wyjść bardzo gładka masa, fajnie będzie czuć kawałki migdałów. Do masy dodajemy ekspandowane ziarna i całość mieszamy. Następnie układamy na papierze do pieczenia i formujemy batoniki. Gotowe zawijamy np. w folię spożywczą czy aluminiową i schładzamy w lodówce. Później zawiniętych batoników nie musimy przechowywać w lodówce.

Smacznego :)




Uczta pod gołym niebemWiosenne słodkości!

3 komentarze: