Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie 10 minut. Właściwie to z podanego przepisu wychodzą dwa torciki. Robiłam je w dwóch małych formach o średnicy 15 cm. Torcik w smaku jest lekki cytrynowy i idealnie dopełniony jagodami i bitą śmietaną. Jest też dość sycący dzięki mące kokosowej. Ciasto to, nie dość, że jest bardzo smaczne jest również zdrowe i śmiało możemy je zjeść na śniadanie. Torcik podczas pieczenia nie urośnie za bardzo, dlatego idealnie nadaje się do foremek z wzorem na spodzie, z których ciasto wyjmujemy poprzez odwrócenie formy. Możemy je również zrobić w foremkach do muffinek :)
Składniki: (na dwie formy o średnicy 15cm)
Ciasto:
2/3 szklanki mąki kokosowej (przesianej)
5 jajek
1/3 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego (bez cukru)
1/4 szklanki surowego miodu
ziarenka z połowy laski wanilii
sok z dwóch cytryn
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli (można pominąć)
1/2 szklanki świeżych jagód
1-2 łyżki oleju kokosowego (do wysmarowania foremek)
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej jajka i mleko i mieszamy, wystarczy łyżką. Następnie dodajemy miód, wanilię, sok i skórkę z cytryny, sodę i ewentualnie sól. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do wysmarowanych olejem foremek. Pieczemy około 35-40 minut, aż ciasto się przyrumieni. Po upieczeniu zostawiamy w foremkach aż przestygnie.
Dodatkowo:
1/2 puszki mleka schłodzonego kokosowego
1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)
jagody
Twardą część mleka kokosowego (śmietanę) ubijamy za pomocą trzepaczki. Możemy dodać do niej syropu klonowego. Gotową bitą śmietaną dekorujemy górę torcika. Wierzch posypujemy jagodami.
Smacznego :)
Super ciasto, mniam ...
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńI super - proste!
:)
Miło mi, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
mega smakowicie :d
OdpowiedzUsuńAż chciałoby się zjeść całe ciasto od razu :)
OdpowiedzUsuń