Jarmuż odkryłam niedawno, jednak bardzo nam zasmakował i często go jemy lub pijemy w koktajlach :) Na obiad podałam go ugotowanego w towarzystwie kaszy jaglanej, cukinii i jajka w koszulce.
Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 mała czerwona cebula
kawałek (około 1,5cm) świeżego imbiru
1 cukinie
60 g jarmużu
2-3 łyżki oliwy
pieprz, kurkuma, papryka słodka
Kaszę wypłukać, przelać wrzątkiem i wsypać do gotującej się wody. Gotować około 8 min. W międzyczasie w rondlu rozgrzać oliwę, dodać do niej cebulę posiekaną w piórka i przyprawy. Cebulę zeszklić. Gdy kasza będzie gotowa dodać ją do cebuli i wymieszać z przyprawami. Cukinię pokroić na plasterki i smażyć na patelni grillowej. Jarmuż obrać z łodygi i porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody i gotować 3-4 minuty. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Smacznego :)
jaglana to jednak sprawdza się w każdym połączeniu!
OdpowiedzUsuń