Menu

wtorek, 3 marca 2015

Dietetyczny makaron z indykiem i warzywami

Sycące, zdrowe i szybkie danie dla całej rodziny. Mojej córeczce nie dałam tylko pieczarek, a makaron dostała kukurydziany, gdyż na razie omijamy gluten. Warzywa można pokroić w dowolne kształty, jednak gdy liczy się dla was czas jaki spędzicie w kuchni, to polecam zetrzeć je na tarce.

Składniki:
makaron
udziec z indyka
1 ząbek czosnku
2 większe marchewki
1 cukinia
10 pieczarek
oliwa z oliwek
olej lniany
pieprz
papryka słodka i ostra
zioła

Mięso obieramy ze skóry i posypujemy paprykami i ziołami (u mnie mieszanka ziół prowansalskich). Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy mięso na parze. Gdy indyk jest prawie gotowy wstawiamy makaron do ugotowania i zabieramy się za warzywa. Na patelni rozpylamy odrobinę oliwy lub wylewamy dosłownie 3 kropelki i rozsmarowujemy je ręcznikiem papierowym. Na to wrzucamy pieczarki i podsmażamy je. W międzyczasie na tarce na grubych oczkach trzemy marchew i cukinię. Pieczarki przekładamy do miseczki a na patelnię kładziemy czosnek przeciśnięty przez praskę i starte warzywa. Całość mieszamy, lekko podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Indyka kroimy na małe kawałki i dodajemy do warzyw razem z pieczarkami. Mieszamy i jeśli to konieczne doprawiamy pieprzem i paprykami. Przed podaniem całość skrapiamy olejem lnianym i mieszamy razem z makaronem.

Smacznego :)




Wiosenny detoks

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz