Wczoraj ponoć był dzień mężczyzny :) nie pamiętałam o tym ale akurat robiłam taki oto słodki chlebek bananowy i myślę, że można go uznać za ciasto ;) jest bez glutenu, bez cukru, bez nabiału. Użyłam gotowej mieszanki mąk bezglutenowych i wyszedł dość zbity ale smaczny :)
Składniki:
2 bardzo dojrzałe banany
3 łyżki syropu daktylowego
3 łyżki oleju
200g mąki
1 płaska łyżeczka sody
garść rodzynek
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy syrop daktylowy o olej. Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy do masy bananowej. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy napęczniałe rodzynki i mieszamy. Ciasto wylewamy do niewielkiej formy i wstawiamy do nagrzanego na 260 stopni piekarnika na 20-25 minut.
Smacznego :)
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, można jeść jako kanapkę np. z serkiem lub jakąś pastą na słodko albo bez niczego też smaczny :)
Usuń