Menu

środa, 11 lutego 2015

Ciasto imieninowe czyli torcik bez cukru :)

Jest to niewielkie ciasto biszkoptowe przekładane kremem o trzech smakach. U mnie w wersji z owocami ale można udekorować je również orzechami lub pozostawić gładką masę śmietanową. Zarówno biszkopt jak i kremy są bez grama cukru, tak więc można podawać je małym dzieciom. Moja córeczka pomagała mi gdy je przygotowywałam, a właściwie bardziej asystowała i po kolei sprawdzała smaki wszystkich warstw ciasta jak i samego biszkoptu. Najbardziej jednak smakowały jej owoce... na szczęście!


Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka syropu daktylowego TUTAJ

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po kolei żółtka i syrop daktylowy, cały czas ubijając. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Wsypujemy powoli do piany i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy na blachę na papier do pieczenia. Nie będzie tego zbyt dużo, żeby masa za bardzo się nie rozlała to można zagiąć papier po bokach. Jednak powinna być wystarczająco zbita. Biszkopt będziemy dzielić na 3 części, u mnie każda o wymiarach około 10x25cm, czyli całość 30x25cm. Pieczemy 20 min w 180 st. Po upieczeniu, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krem I:
2 banany
1 łyżka zmielonych migdałów
1 łyżka karobu
Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy migdały i karob i mieszamy.

Krem II:
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
2 łyżki syropu daktylowego TUTAJ
1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
Gęstą część mleka ubijamy na krem. W osobnej miseczce łączymy syrop daktylowy i 2-3 łyżki kremu kokosowego.
Do reszty kremu dodajemy łyżeczkę ksylitolu i miksujemy. To będzie krem III.

Do dekoracji:
owoce - maliny, jeżyny
płatki migdałowe

Biszkopt dzielimy na 3 części. Odkrajamy a właściwie zdrapujemy nożem górę ciasta, tak żeby została taka miękka część która lekko wchłonie krem ale żeby ciasto nie straciło za bardzo na wysokości. Najpierw układamy 1 część ciasta, na nią wylewamy krem I (czekoladowy), potem 2 kawałek biszkoptu, a na niego krem II (daktylowy), na to znów biszkopt. Na samą górę i po bokach wykładamy krem III (kokosowy), wygładzamy wilgotnym nożem. Tak jak w torcie. Dekorujemy ciasto płatkami migdałowymi i owocami (niestety rozmrożone owoce puściły sok na krem ale w smaku to nie przeszkodziło ;)). Schładzamy w lodówce minimum godzinę.

Smacznego :)


1 komentarz: