Kilka dni temu po raz pierwszy robiłam chałwę. Ten zdrowy smakołyk okazał się banalnie prosty w wykonaniu. Jeśli lubicie chałwę, to naprawdę polecam ten przepis. Warto poświęcić kilka minut, gdyż smakuje dużo lepiej od tych sklepowych. Tym razem dodałam trochę syropu klonowego ale już planuję, by następnym razem dodać zmielonych orzechów lub karobu :)
Składniki:
1,5 szklanki sezamu
4 łyżki miodu
2 łyżeczki syropu klonowego
Sezam delikatnie prażymy na patelni, następnie mielimy np. w młynku do kawy. Przekładamy do miseczki i ucieramy z miodem na gładką masę. Gdy będzie gotowe dodajemy syrop i mieszamy. Zanim dodacie syrop spróbujcie masy, może dla Was będzie już wystarczająco słodka i wystarczy tylko jedna łyżeczka syropu. Jest on bardzo słodki więc lepiej uważać z jego ilością. Dla nas jednak idealne było z większą ilością syropu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz