Menu

czwartek, 12 lutego 2015

Ciastka pszenno-cynamonowe

Wprawdzie dzisiaj tłusty czwartek ale u nas niestety nie udało się znaleźć czasu na zrobienie pączków. Jednak taki dzień bez słodkości obejść się nie mógł. Dlatego do herbaty zrobiłam kruche ciastka a na podwieczorek "ptasie mleczko", które szczególnie zasmakowało naszej Aniołeczce :) 

Kruche ciastka

250 g mąki pszennej
200 g zmielonych migdałów
200 g masła
łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki syropu klonowego

Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na pół godz. Zmrożone ciasto dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na stolnicy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy. Wycinamy ciastka, układamy na papierze na blasze i wkładamy do lodówki. Bierzemy drugą część ciasta i robimy to samo układając ciastka na drugiej blaszce. Gdy druga blacha będzie gotowa wkładamy ją do lodówki a pierwszą schłodzoną do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 15 min. W tym czasie druga blacha akurat się schłodzi i też później pieczemy 15 min. Dzięki temu, że ciastka będą zimne gdy będziemy je wkładać do piekarnika, po upieczeniu będą kruche. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty :)

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz