Wprawdzie dzisiaj tłusty czwartek ale u nas niestety nie udało się znaleźć czasu na zrobienie pączków. Jednak taki dzień bez słodkości obejść się nie mógł. Dlatego do herbaty zrobiłam kruche ciastka a na podwieczorek "ptasie mleczko", które szczególnie zasmakowało naszej Aniołeczce :)
Kruche ciastka
250 g mąki pszennej
200 g zmielonych migdałów
200 g masła
łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki syropu klonowego
łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki syropu klonowego
Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię
spożywczą i wkładamy do zamrażalki na pół godz. Zmrożone ciasto dzielimy
na pół. Jedną część wykładamy na stolnicy na papier do pieczenia,
przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy. Wycinamy ciastka, układamy na papierze na blasze i wkładamy do lodówki. Bierzemy drugą część ciasta i robimy to samo układając ciastka
na drugiej blaszce. Gdy druga blacha będzie gotowa wkładamy ją do
lodówki a pierwszą schłodzoną do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
Pieczemy 15 min. W tym czasie druga blacha akurat się schłodzi i też
później pieczemy 15 min. Dzięki temu, że ciastka będą zimne gdy będziemy je wkładać do piekarnika, po upieczeniu będą kruche. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz