Warto włączyć bataty do swojej kuchni, szczególnie teraz jesienią, gdy jest na nie sezon. Trudno jest mi porównać je z ziemniakami, choć wiele osób tak robi. Dla mnie oprócz niewątpliwie większych wartości odżywczych, bataty mają po prostu inny smak. Nie nazwałabym ich na pewno zamiennikiem ziemniaka. Jednak dzięki swojej naturalnej słodyczy można stworzyć z nimi wiele ciekawych dań. Puree możemy zrobić z batatów pieczonych lub ugotowanych na parze. Gdy warzywa się ugotują po prostu blendujemy je na gładką masę. Ja takie puree wykorzystałam dzisiaj do zrobienia słodkiej i zdrowej bez cukrowej przekąski.
Składniki:
1 szklanka puree z batatów
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
2 łyżki masła kokosowego
1 łyżka mąki kokosowej
1-2 łyżki syropu ryżowego
wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek
Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych dokładnie mieszamy. Miskę z masą przykrywamy lub owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie nabieramy niewielką ilość zgęstniałej masy (np. łyżeczką) i formujemy z niej kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Praliny odkładamy do lodówki na 30 minut. Takie trufle można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce około tygodnia.
Smacznego :)
Świetny pomysł! Ciakawa jestem ich smaku:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :) fajnie łączą smak kokosu z batatem. Jeśli lubisz bardziej słodkie, to można dodać więcej syropu.
OdpowiedzUsuńPycha! Myślę, że nie wpadłabym na taki pomysł ..
OdpowiedzUsuńOsobiście bataty bardziej przypominają mi dynię niż ziemniaki xd
Mnie również ;)
UsuńDziękuję za udział w akcji i ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńsuper przekąska albo deser, ewentualnie drugie sniadanie, na śniadanie bym dziecku nie dawała, ale przepis fajny :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł.
OdpowiedzUsuńale pomysł ! słodkie bataty skąpane w kokosie - na to bym nie wpadła :)
OdpowiedzUsuń