Menu

wtorek, 9 czerwca 2015

Owsiane babeczki z młodym jęczmieniem

Sproszkowane pędy młodego jęczmienia stosuję już od jakiegoś czasu. Jest to jeden z tych ostatnio modnych "superfoods", jest bogatym źródłem witamin A, C, E, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Jak producent zapewnia zawiera także cynk, żelazo i mangan i uznawany jest za jeden z najbardziej odżywczych produktów a do tego pomaga oczyścić organizm :) ja jem go regularnie i jestem zadowolona z efektów ale to jest już indywidualna kwestia. W każdym razie oprócz tych wszystkich wspaniałości młody jęczmień ma bardzo specyficzny smak, niestety nie jest smaczny. Nie wyobrażam sobie pić go tylko z wodą czy mlekiem. Najczęściej dodaję go do koktajlu owocowego lub porannej owsianki. Ostatnio dodałam go też do pieczonej owsianki i oto efekt - naprawdę pyszne babeczki! A jakie zdrowe!

Składniki:
1 kopiasta szklanka płatków owsianych
1 mały jogurt naturalny
2 kopiaste łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
garść wiórek kokosowych
2 łyżki miodu
1 jajko
2 nektarynki
kilka truskawek do dekoracji

Wszystkie składniki oprócz jajka i owoców wymieszać. Jajko rozbełtać i dodać do masy. Nektarynki pokroić w kostkę i również dodać do reszty. Całość wymieszać i przelać do foremek na muffinki. Wierzch babeczek udekorować truskawkami i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Smacznego :)




Uczta pod gołym niebemWiosenne słodkości!

3 komentarze: